QUALITY CRITERIA OF FRESH GRAPES
GENERALLY
The characteristics that constitute quality are not necessarily the same for the derivative, the trader, the consumer or the industrialist. In any case, the quality characteristics must satisfy their user, but without moving away from the consumer’s wishes. Thus, assessments of the characteristics, of the quality, by those who deal with quality, must always be made in the light of whether and to what extent they meet the wishes of the consumer. Then we present to you the characteristics that determine the quality and the quality criteria of fresh grapes.

Quality

GENERAL APPEARANCE
The appearance of the grapes is perhaps the most important quality character that affects the price of the product. The majority of consumers buy mainly “with their eyes” because from experience they have associated the desired characteristics with a certain appearance of the specific type of fruit.
The characteristics that determine the appearance of fresh fruit are the following:
Size: dimensions, weight, volume
Shape and form: diameter / length relationship
Color: uniformity, intensity

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ
Η κατάσταση της επιφάνειας του καρπού αν είναι ομαλή, λεία, ανώμαλη ή παρουσιάζει βλάβες από ασθένειες και κακή μεταχείριση , από υπερβολική αφυδάτωση, επιδρά στην ποιότητα των καρπών , όχι μόνο γιατί δημιουργεί απώλειες βάρους αλλά και γιατί οι καρποί στην κατάσταση αυτή δεν γίνονται δεκτοί στην αγορά. Η καθαρότητα της επιφάνειας έχει σημασία στην εμφάνιση του καρπού. Καρποί με χρώματα ή στίγματα επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα.
Τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν την κατάσταση επιφάνειας είναι :
Εξωτερική – εσωτερική εμφάνιση.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά.
Φυσική – μηχανική κατάσταση.
Φυσιολογική κατάσταση.
Παθολογική κατάσταση.

ΦΥΣΙΚΑ- ΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ & ΥΦΗ.
Τα χαρακτηριστικά αυτά αναφέρονται στην εσωτερική κατάσταση των φυτικών μερών και εξαρτώνται από την δομή των κυττάρων , την φύση των κυτταρικών τοιχωμάτων και από την παρουσία ορισμένων κυτταρικών ουσιών ( άμυλο, χυμός, νερό ). Οι καρποί πρέπει να έχουν συνεκτική σάρκα και να αντέχουν στις διάφορες μεταχειρίσεις τυποποίησης.
Τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν το παραπάνω κριτήριο είναι :
Σκληρότητα
Τραγανότητα
Μαλακότητα

ΓΕΥΣΗ – ΑΡΩΜΑ.
Η χημική σύσταση των σταφυλιών επιδρά στα αισθητήρια της γεύσης και της όσφρησης. Κάθε είδος έχει την δική του γεύση και χαρακτηριστικό άρωμα που καθορίζεται από γενετικούς παράγοντες αλλά επηρεάζεται και από το περιβάλλον. Οι αρωματικές ουσίες δεν επηρεάζουν μόνο την γεύση, αλλά έχουν και θρεπτική και φυσιολογική αξία. Ανοίγουν την όρεξη και συμβάλλουν στην έκκριση γαστρικών υγρών στο στομάχι του ανθρώπου. Οι καρποί συγκρατούν εύκολα οσμές από ξένες ουσίες στο χώρο όπου τοποθετούνται και εκτός από το φυσικό άρωμα είναι δυνατό να αποκτούν και δυσάρεστες οσμές. Για το λόγο αυτό οι ξένες ουσίες πρέπει να απομακρύνονται από τους χώρους αποθήκευσης και να αποφεύγεται η τοποθέτηση πολλών προϊόντων μαζί στον ίδιο χώρο που είναι ασυμβίβαστα κατά την συντήρηση.
Τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν την γεύση και το άρωμα είναι :
Γλυκύτητα – αλμυρότητα – πικρότητα
Οξύτητα – στυφότητα.
Οσμή ( ευχάριστη – δυσάρεστη )

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ.
Η θρεπτική αξία των νωπών οπωροκηπευτικών καθορίζεται από τη σύστασή τους σε νερό, υδατάνθρακες, πρωτείνες, λιπίδια, βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Η θρεπτική αξία των σταφυλιών δεν αναγνωρίζεται άμεσα από τον καταναλωτή και μόνο η διαφήμιση τονίζει τη σημασία του παράγοντα αυτού για να προωθήσει στην κατανάλωση ορισμένα προϊόντα (π.χ. ακτινίδια – αβοκάντο – λωτοί – πορτοκάλια).
Τα στοιχεία που προσδιορίζουν την θρεπτική αξία των φρούτων είναι:
Υδατάνθρακες – πρωτείνες – λιπίδια – βιταμίνες – ανόργανα μέταλλα.